Isnin, 30 Julai 2012

Ke mana kita sebelum dan selepasnya?


Asalamualaikum .
Salam Ramadhan kepada semua.

Bagaimana puasa anda? diharapkan diberkati ibadah anda disisiNya.Ramadhan ni ibarat sebuah KARNIVAL. Ada byk tawaran hebat, promosi... hadiah.. Tp jgn biarkan ianya menjadi sebuah Karnival semata-mata.. jgn jadikn ia seperti fun fair yg akan datang ke kampung2 buat sebuah jangkamasa dan akan keluar bila permit mereka habis..

Merenung kembali diri hina ini sebelum datangnya ramandhan, mm, memang berlainan dengan yg sepatutnya. Yang lebih menyedihkan, mmg lain pula diri ini bila tibanya bulan ramadhan... sedih2... rasa marah pun ada..

sebelum ramadhan, mm. x payah ckp.. kalau nak list yg mazmumah tu mmg org cakap, buat malu diri sendiri je, tp bila ramadhan, kalau nak diujarkan sekadar 'a figure of speech'- Malaikat pun terkejut!.. tetiba lak kerja tertukar antara raqib dan atid.

Apa yg nak diusulkan di sini adalah ke mana kita selepasnya? bermakna selepas ramadhan... adakah selepas ramadhan , Malaikat 'Atid kembali sibuk dan membiarkan Malaikat raqib berehat pula?Kenapa kita dibulan ramadhan, kita boleh siap dengan solat sunat, tadarus, pergi masjid x miss,tapi bila terdengar saja takbir raya, Allah.... hilang semua ibarat buih2 ombak di pantai...

Tapi,
inilah yg berlaku saban tahun, kepada diri yg hina ini...mungkin kerana KETAMAKAN utk merebut segala tawaran hebat Ramadhan, kita menjadi SUPERHUMAN di sisiNYA, tp bila tawaran itu sudah abis, yakni sehabisnya Ramadhan, habis hilang semangat dan usaha utk merebut cinta Ilahi..

Pesanan ini utk diri yg hina dan juga kepada sahabat2 dan saudara2 seIslamku... Jom Ubah, Sebelum Terlambat! insya Allah.. :D

3 ulasan:

Faaizz d. Zul berkata...

barikillahummalanafiishahriRamadhan.

semoga masadepan lebih diberkati Moq!

nak kongsi sikit, dulu aku ada mengaji. ustaz kata, kalau boleh perkasakan amalan fardhu, sebab amalan fardhu lebih mudah didisiplinkan dgn amalan sunat yang Allah datangkan hanya pada Ramadhan. dari situ, insyaAllah, boleh datang kelangsungan dan istiqamah sekalipun bukan Ramadhan.
;)

ChekDi berkata...

smoga kita sama2 mendapat keberkatan bulan Ramadhan nie :)

btoi tu Faaizz

Aisy ~ berkata...

jom ubah dari mazmumah ke mahmudah ! selamat beramal :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...