Isnin, 15 Ogos 2011

Celoteh : tugas anak bongsu #Eh....bukan senang taw...

Asalamualaikum...salam ramadhan....
ok harini fixrezzi nak berceloteh pasal anak bongsu...tau x ape tuh anak bongsu?


Dalam istilah Dewan Bahasa dan Pustaka, "bongsu" bermaksud "termuda, paling muda, terkecil, paling kecil, terakhir, paling akhir, penghabisan;
jadi...anak bongsu adalah anak penghabisan ...paling muda dalam sesebuah keluarga...

jadi utk makluman semua...tuan blog ni adalah anak bongsu dalam keluarganya.hmm...anak bongsu mmg sering dikaitkan dengan anak paling manja...anak mak dan semua yg sama taraf dengan nya...tp itu la..mmg x leh lari dengan gelaran2 tu...walaupun si anak bongsu tu x manje langsung pun..hehe...

ok..just nak kongsi pengalaman la sebagai anak bongsu nih..ok...family aku  adalah family yg mmg mementingkan elemen2 dan adab2 bekeluarga...kire mmg jenis bond gile2 punye...respect no 1...sumer tu la kan...so..aku ni ditakdirkan menjadi anak bongsu..
mmg...smpai sekarang la...da lali dengar org dok ckp aku adalah anak manja dan lain2...naik cemiuh ..org utara kata...tp apa yg aku nak kongsikan disini adalah peranan anak bongsu dalam keluarga...

okey...anak bongsu ni mmg akan manja sket...x beberapa independent la nak berdikari dalam hidup dalam peringkat awal keluarga..tp ...bila da sampai tahap keluarga anda menjadi keluarga besar...iaitu di peringkat akhir keluarga, dimana ayah anda menjadi datuk dan ibu anda menjadi opah...tugas anak bongsu ni dah jadi penting sket..

ok....nak tulis stail Dr M lagi la...sebab nak bagi jelas....jelas ek...bukan jeles...
1)bila da masuk usia dewasa, tugas anak bongsu adalah menjadi peneman kepada parent.
2) menjadi

Rabu, 10 Ogos 2011

edisi muhasabah diri :perkara yg kecil jgn dikecil-kecilkan...

asalamualaikum.
salam ramadhan kepada semua.


okey,edisi muhasabah diri pada kali ini membawa isu kecil. kecil- dalam ertikata lain tidak besar.. jadi entri pada kali ini tidak akan menggunakan satu pun huruf besar.(exception kata nama khas)


tapi apa yg kecil yg saya ingin ketengahkan bukanlah isu duit kecil, ataupun rumah kecil, mahupun berbadan kecil ( yg badan kecik ni mmg x lah kan)...tetapi -


isu amalan dan dosa.


ok...terus kepada point...tulis ala2 Tun Dr M la..
1) isu amalan.dalam beramal.jgn sesekali mengukur amalan anak adam itu kecil walau sedikit mana pun amalan sipolan tersebut. ini kerana kecilnya atau besarnya amalan itu adalah dalam 'judgement' Allah.
2) point diatas boleh dirujuk kepada cerita si pelacur dengan anjing kehausan, cerita pembunuh 99 org,dan cerita dibwh.
3) adalh diriwayatkan bahawa Salman Al-Farisi pernah menyampaikan kisah ini kepada anak murid beliau . bahawa manusia masuk ke syurga/neraka atas sebab seekor lalat.cerita ini membawa rujukan kepada isu sekecil2 amalan dan sekecil2 dosa.
kecil-kecil lalat pun.....mmmm

4)sambung.arakian dalam cerita Salman tadi. tersebutla ada sebuah kampung di tanah arab ini..datang dua org pemuda dari luar mahu masuk menetap di kampung  tersebut.setibanya di pintu kampung tersebut. permuda berdua itu ditahan.
5)  yg menahannya adalah pengawal kampung itu(ala2 pok gad lah nih). kata pengawal tu. kalau nak masuk kampung itu, kene wat persembahan(offering) kt tuhan X(bukan nama sebenar) , yakni berhala dan tuhan kampung itu la.
6) lalu kata pemuda2 itu pun, mereka nih dtg sehelai sepinggang selenggang-lenggang kangkung, nak bagi apa x tau...diorg ckp la kt gad tu...

Jumaat, 29 Julai 2011

Akan ku ceritakan pada anak cucuku....#harimaumalaya stories..

Ok....mula2 skali nak ckp TAHNIAH n TERIMA KASIH kepada HARIMAU MALAYA sebab bagi balik kenikmatan dan perpaduan Rayat Malaysia sekali lagi...selepas zaman SuperMokh...


kalau dulu-dulu ...asyik dok dengar je ayah2 n atok2 cite macam mana suasana tengok bola time-time Harimau Malaya mencengkam Asia....dengar macam mana Korea selatan ngan jepun dulu kene 'kitai' je ngan Harimau...hahha....asik dok dengar macam mana keadaan rakyat Malaya time dulu2 tengok bola ramai2 ...kalo main kt stadium smpai tak cukup tempat duduk....


YA...semalam telah membuktikan squad Harimau Malaya sekarang masih disayangi Rakyat Mesia ...dan mmg nak ucap TQVM la sebab dapat la aku rasa menengok keadaan meriahnya rakyat mesia,,berganding bahu..x kira bangsa,agama, mahupun pahaman politik bersama2 Mengaum di bukit jalil...di kedai2 mamak...di depan tv masing2.....hahaha....Sehari sebelum matchday..dah ramai aku tgk kt pasar malam tmpt aku nih pakai baju mesia...x kira ori ke x...tp sume pakat pakai...abg satay pakai..mamak putu mayam pakai...smpai apek jual sayur pun pakai....peh...terharu siut...
Kami tetap sayangkan Harimau Malaya...terus mengaum!!
Walaupun kita kalah semalam....AKU TETAP FEEL yg....rakyat mesia masih percayakan Harimau Malaya untuk terus mengaum dan memburu Bola Sepak ASia....tengok semalam di bukit jalil...full house beb... berpakaiaan biru atau kuning....menunjukkan semangat kepada pasukan bola negara....terasa gak rugi x dpt gi stadium.....dpt tgk via stadium astro je...sob2 ;(


walaupun kalah...AKU TETAP SAYANGKAN HARIMAU MALAYA....dan aku rasa sebab x der import la bola mesia maju...baru-baru nih dengar nak amik import balik dlm liga mesia...aku mcm x skg je...xper2..tu cerita lain......

tp aku akan ceritakan pada anak cucuku...selepas zaman supermorkh...kita ada sekai lagi zaman sorang lagik super...supersafee....tp smalam...sidekick die xder....sorang lagik superhero....idhlan talha...haha...kita juga selain ader arumugan...spider man kita dahulu..kita juga ada hero baru...Apek...hahaha..


Bangga jadi anak Malaysia...photos credit to OH!Media...tq...

Ahad, 24 Julai 2011

DIARI FACILITATOR: Telok Gong....pahit getir perjuangan...

Asalamualaikum...salam 1bloggers 1Malaysia..
ok...sebagai slot tetap di blog ini...skali lagik fixrezzi membawa cerita2 tentang pengalaman fixrezzi menjadi facilitator di sekolah...kali ini program PEMANTAPAN SAHSIAH DIRI di SAR telok gong!


tau x kat maner telok gong? hahah...ape kate korang type telok gong kt Google Map....wkakwwkakwk...telok gong ni berada di kawasan Klang..Apa yang menarik tentang program kali ini adalah tarikh program ini berlangsung..iaitu pada 15-17 Julai 2011...iaitu pada masa cuti semester...
mm...ini program pertama fixrezzi pergi time cuti taw....lain sgt mood die..hhehehe...



Misi kali ini x semudah sebelum2 ni...program kali ini adalah lebih fokus kepada pembentukan akhlak adik2 kita di telok gong itu ,supaya lebih molek adanya...jadi...win-win situation la kot rasenye...sebab abg2 dan akak2 faci nih pun kadang2 lupe gak ape akhlak yg elok atau x..(hehehehe...jgn marah)



Secara peribadi mmg..program kali ini mmg lain disebabkan...;
1. nih program time cuti.
2. program ini adalah program pertama gak la ( tolak program TA) yg pergi tanpa kelibat FACI2 LAGEND..( NAK TAW SAPE DIORANG NIH...RUJUK==>klik sini...
3. bila kita jadi org yg lebih  besar...kita kita hati2 dlm percakapan..kita kita hati dlm perbuatan..sumer la..
4. kita kita sentiasa meletakkan diri kita di tempat org lain before kita nak tegur or sound..sebab mayb kita salah...tol x?
5. x hensem atau x tough x bermakna x der org suka...hahahaha..
6. apsal aku mesti ader isu cinta lokasi? hahahaha...


ok ok...isu no 3 dan 4 malas nak ckp...nanti pjg sgt lak...hahaha... no 5 nih yg paling besh...citer die mcm nih...dlm byk2 program ...aku x pernah lagik terasa bonding taw ngan adik2....lagik satu sebab aku nih anak bongsu...so aku susah skit ngan budak2...tapi kali ni lain...aku dapt rasa bonding die...


ok ...seblah nih gambor adik2fixrezzi  kt telok gong..






yg budak comel kt bwh nih name die safwan...tp member2 die panggil upin/ipin...die nih tol2 wat fixrezzi terasa terbonding taw...( bukan rebonding k?)
ok mengulas isu no 6...nih je masalah aku skang nih...tiap kali program mesti je aku jumpe ader  gadis2 cool ....susah tol....hahaha... tp nih bukan tahap cinta lokasi kot...tp just sonok dpt kenal ader org cool disekeliling kita...hahahah....nak taw sape? x yah taw la...wat penin je...wkwkakwk
ok...kt atas nih gambor abg2 dan kakak2 faci yg cool dan sempoi...wkakwak.....so..kalo nak taw prog nih  lebih lanjut...ader gak kitorg pnyer PM(project Manager) tulih kt blog die... zambothegreat
ok...that all folks....jumpe di post yg lain lak...adios..~~ : D

Rabu, 13 Julai 2011

Bersih ke tak? ader aku kesah? blum time la der...

hari ni fixrezzi nak ketengahkan isu bersih yg x bersih tuh pun..fixrezzi nak ketengahkan pendapat peribadi saya sebagai rakyat mesia yg da layak mengundi dan sebagai seorang mahasiswa.

fuhh...sedih2...buruk2....huduh2...buruk bebenor senario di Kuala Lumpur pada tarikh tersebut..kalo dari kaca mata seorang yg neutral, yg asing dari senario tempatan, mmg nampak org melayu nih mcm x der tamadun, adab, dan tatasusila.

Dari sudut peribadi, di dalam konteks sebagai rakyat mesia yg layak mengundi, tuntutan geng2 kuning nih mmg logik.tp matlamat mereka dan cara mereka tidak seiring.matlamat x menghalalkan cara. mereka merapu meraban kt jalanan..mcm org mati bini...tp...x der satu memorandum rasmi dihantar ke mana2 pihak...kenapa? kenapa memekik melolong bagai rumah terbakar,,tp hanya pekikan kosong semata-mata?? kenapa??biar apa mereka nak kata...tp bagi saya...secara peribadi... semua tindakan ala2 babarian nih hanya kerja BODOH! kenapa buat kecoh tp x der resolusi? apa motif wat kacau kalau x der hasil?  kt sini nampak ada unsur-unsur yg perhimpunan ni di politikan...kalau x...x ke rase pelik ke wat kecoh kosong je?
pasal ni..saya nak ketepikan dahulu sebab saya masih PELAJAR!

DARI SUDUT SEORANG PELAJAR LAK:

aduuu...cube pikir logik ok para pelajar sekalian...kalau korang mmg x der ape2 kepentingan politik...iaitu...tidaklah sebagai seorang pemimpin pemuda mana2 bahagian dlm mana2 parti,,mahupun sebagai ahli berdaftar mana2 parti...adakah berbaloi pekikan kosong anda dijalanan? atau sekiranya fixrezzi nak membakar lagik korang...selaras ke tindakan korang nih ngan level education korang? bagi seorang student biasa...pelajar ipt seperti saya...x der ape sangat kepentingan kalo nak join mender2 nih..lagik2 kalao refer kedudukan saya dalam masyarakat mesia nih..

saya nih... student IPTA.mmm...pakai duit pinjaman ptptn...iaitu duit cukai rakyat mesia saya pinjam...apo laie...dulu blajar kt SBP...pakai duit cukai rakyat mesia da free2...ape laie...gne SPBT...guno duit kerajaan laie...adeh...so....x der sebab musabab lagi bagi saya utk mencanggah sistem Mesia nih..sebab... SAYA X BAYAR APE2 CUKAI LAGIK...GUNA DUIT CUKAI ADER LAA~~.

SO...bagi saya...kalo ditempat sebagai sorang student nih...korang bawak sabor je la dulu...dah grad...da keje...DAH BAYAR CUKAI...korang nak demonstrasi ke...nak bertetak2 ke...LANTAK LA...x der org nak halang....secara betulnya...saya x kesah pun pasal org2 yg join aritue...tp saya mcm agak kesah la pasal ader member2 dak2 ipt nih yg semangat benarnak canggah menyanggah nih...

secara peribadi..KEPADA SEMUA MEMBER2 MAHASISWA....
"MASA X SESUAI LA DER KALO LU NAK JOIN MENDER2 NIH...KALO LU DA START BAYAR CUKAI, LU X PAKAI APE YG KERAJAAN BAGI(DUIT CUKAI,SUBSIDI)...LU NAK WAT APE..LU WAT LAH EK?"-fixrezzi ckp.

ok...kesimpulan...saya just bagi pendapat peribadi saya...saya x der kait mengait ngan mana2 pihak ...saya hanya bersuara melalui media blog ni sebagai seorang rakyat mesia dan pelajar yg masih bersyukur sebab dapat idup dlm negara mesia yg besh nih...biar korang nak kate ape...aku tetap rasa dUDUK MALAYSIA BESH!dan saya sayang MALAYSIA!..so..kalo ader x pueh hati..suke hati korang la...malas nak layan...salam 1Malaysia lah ek!

Sabtu, 25 Jun 2011

E.G.O

ego

bkn nak cite pasal moto ego...tp ego...ya...ego yg sering menjadi masalah kepada org lelaki..mm...aku rasa aku x pernah ader masalah pasal ego ni...tp baru2 nih penyakit ego lebh tuh dah terjadi kat aku.

aku tak tahu...bagaimana dan bila....tp ego aku bila tercabar....aku baru tau aku boleh jadi gila....mungkin itu 'suis' aku kot...tp sebenarnya susah nak kene kacau suis aku nih..
kalo time sekolah tuh...mungkin mender2 maslah pasal ego tu ada....tp menda2 tu da lama jadi sejarah...hampir 5 thn tinggalkan sekolah...dah lama aku x tercabar dan bermasalah dlam ego nih...

masalah bru2 nih....btol2 mnyedarkan aku tentang aku nih agak egois orgnya..tak dinafikan yg aku nih mmg sensitif orgnya...mudah terasa....x suka bertekak...kalo org berguraw pun aku terasa....cm2 la....tp aku x pernah sedar aku nih egois....

mmg bodoh kalau nak cite pasal ego nih...x pernah bawak kebaikan ego nih...slalu bwk masalah...benda2 bodo slalu jadi kalo kait dengan ego ni..

tp kadang2 ego tuh boleh dirujuk kepada maruah...respect....harga diri....jadi....apa pandangan anda?

pandangan saya....mungkin dirujuk kepada respek...dlm senario ini....mmg betul kalo nak dihormati kita kena earn respect tuh..tp kalo dari mula  terasa ketidakrespekan tuh? cmne? hahaha..aku naik sewel....

Isnin, 20 Jun 2011

edisi muhasabah diri :bak kata saudaraku...Abdullah Faisal Maulana

memetik kata2 saudara abdullah faisal maulana...kadang2 sesuatu perkara itu kita pasti kita boleh buat..tp kadang2....perkara itu di luar daya kita...lantas..kita hanya mampu melihat.

tp itu lumrah manusia..kita hanya mampu merancang..tp Allah yg menentukan.sekadar peringatan utk semua...kita hanya pelakon yg dimana skrip kita sudah tertulis oleh sutradara terhebat dan teragung...olehNya..

kadang2 kita mempunyai kekuatan.tp kita tidak ada peluang..kadang2 kita ada peluang. tp kita tidak punyai masa...kadang2 kita mempuyai kuasa,tp kita tidak mempunyai pengaruh..begitulah rasa-rasanya algoritma kehidupan.

lagi satu perkara..ingatlah..bila kita mempunyai kuasa, ia didatangkan bersama2 tanggungjawab...dan kadang2 tanggungjawablah yg memberi kita nikmat kuasa..jadi...marilah kita berhati2 dalam menjalankan tanggungjawab masing-masing..

p/s: terima kasih kepada insan2 yg sudi bertanya perihal saya baru2 ini...tiada kata secantik bahasa...jadi...TERIMA KASIH!



p/s/s:sorry wak dol pinjam ayat ko!!

Ahad, 12 Jun 2011

DIARI FACILITATOR: Kem Motivasi Remaja Asli..membuatkan air mata berlinangan!!

Asalamualaikum.
untuk post ke 100 ni  saya nak menceritakan pengalaman saya menjayakan kem motivasi 2011 bersama belia org asli kampung sg gapoi,bentong yg diadakan di lubuk manggis, sg congkak hulu langat..

program kali ini sungguh berbeza.saya amat bersyukur kerana diberi peluang menjayakan prog ini.kami  deligasi uia harus memotivasikan belia2 org asli ygg rata2 berumur lingkungan umur sebaya kami.sunguh mencabar bila pd mula2nya utk saya sendiri menerima cabaran ini.perkataan org asli bukan asing bagi saya, kerana saya juga berasal dari kawasan yg mempunyai org asli, dan bermastautin di tempat yg ada org asli. tp utk bergaul dan membimbing mereka adalah perkata baru bg saya.Ditugaskan menjadi PRS(pembimbing rakan sebaya) seorang belia asli bernama Hamdan A\L Hasan.pengalaman membimbing beliau adalah sungguh memberi inspirasi baru dan kesedaran baru kepada saya.

Bercerita berkenaan Hamdan, beliau adalah seorang belia asli berumur 25 thn, sudah berkahwin, berkerja kampung yg mana dikenal pasti kerja utama nya menoreh getah. pandai membaca dan menulis, pandai mengira. Apa yang hendak difokuskan berkenaan  hamdan adalah, dia sebenarnya berpotensi jauh lebih bagus dari apa yang dia jangkakan dan org lain jangkakan. pada pemerhatian saya, dia adalah seorang natural leader, friendly, mempunyai cara pemikiran yg tinggi pada realitinya,
Jika deberikan peluang, SATU  perkataaan ...PELUANG! ..Sudah pastinya beliau tiada masalah menjadi seorang insan yg jauh lebih hebat dan saya tidak nafikan, setanding dengan masyarakat umum.

itulah masalah masyarakat asli pada pandangan saya, mereka tidak NAMPAK  dan tidak DAPAT ...PELUANG!dan mereka terlalu selesa...ya,...terlalu selesa..dan takut meninggalkan zon selesa mereka yg pada zahirnya, di mata umum adalah jauh ketinggalan.mereka mampu dan boleh, mereka ada potensi, tetapi mereka tidak nampak akan potensi mereka itu.mungkin arus kemajuan dan sejarah ketemadunan dunia melayu, entah apa silapnya tidak berjaya membawa masyarakat asli ini bersama2 yg lain.atau mungkin kerana isu mentaliti mereka amat sukar utk kita ubah.

secara fokusnya juga, saya memang betul2 terharu, dan terasa begitu syukur dengan hidup saya sebagai seorang berbangsa Melayu.Saya seorang Melayu yg bersusur galur dari perantauan Nusantara dan Asia.JIka hendak diperincikan, saya adalah campuran Melayu  baba nyonya+ melayu banjar+ karimun jawa + Penuan sumatera! yg akhirnya = Melayu ! sebagai seorang Melayu, saya dapat peluang hidup  bersama arus perdana kemajuan dan ketamadunan negara, diberi peluang yg luas utk berjaya.tp bagi mereka? anda fikirkan sendiri apa nasib mereka.

saya merasakan saya tidak menggunakan peluang saya sebaiknya, disebalik situasi masyarakat asli yg bermasalah memiliki peluang atau mengenal pasti peluang yg ada.terasa di sanubari saya melihat reaksi belia2 asli ini semasa program!serious!

secara totalnya, program kali ini memberi saya "redefine" hiduo saya di tahap yang lain, kem ini juga membawa saya erti baru dalam  terma persahabatan, peluang, risiko, usaha, cinta...secara ringkasnya memberi perspektif baru dalam kehidupan.

Terima Kasih kepada insan2 yg bertanggunjawab menjemput saya ke program ini. terima kasih kepada Adilah suhaimi,-Pm program, Ahmad Balqini-presiden Stuff, Fakhrul Razi- TA, C.Faci-Arham,Fauzan- APM, dan yg pasti tidak lupa rakan  seperjuangan Haziq zainal dan Rusydi...you all are the best!!!

Rabu, 11 Mei 2011

LIRIK PILIHAN: "Anggun"-Zizan Razak ft Altimet & Zain Hamid

Asalamualaikum.Salam 1Malaysia!
Kali  ini..pada post saya yg ke 99 ..saya memperkenalkan ruangan baru ..iaitu lirik pilihan.Dalam ruangan ini saya akan mengetengahkan..atau meng'highlight'kan lirik-lirik lagu pilihan saya yang dimana lagi tersebut adalah lagu kesukaan saya  diakibatkan bait2 kata lirik itu menarik pilihan saya.


So, ruangan sulung ini saya akan mengetengahkan lirik lagu=>
"Anggun"-Zizan Razak ft  Altimet & Zain Hamid



Anggun pandangan di mataku
Ayu cantik tutur bahasamu

Khamis, 5 Mei 2011

edisi muhasabah diri : bila terjatuh , baru terasa indahnya dunia di atas sana!

edisi baru di fixrezzi;
EDISI MUHASABAH DIRI


ya...tengah hari tadi semua mahasiswa/siswi IIUM mendapat tahu keputusan masing2...ye macam biasa...degup jantung tidak menentu pada saat menunggu dan lain pula yang berlaku pada bilamasa keputusan telah diketahui..


keputusan aku? macam terlalu cliche lak nak citer keputusan kt blog...heheh....lagipun keputusan ku teruk...sugguh teruk...buat malu nak cerita ja..tp apa yang aku nak kongsikan bersama anda semua adalah sebuah muhasabah diri...

kata org.:  hidup bagaikan roda, bila-bila masa sahaja situasi kita boleh berubah.

kata FIXREZZI:

  hidup bagaikan roda, kita tahu perkara ini, tapi kita lupa bila kita diatas,bila dah  terjatuh , baru terasa indahnya dunia di atas sana!
ya, bila terjatuh, baru kau tahu dan terasa, alangkah indahnya dunia bila kita berada diatas.sehingga lupa...ya...lupa....lupa yang kita bukan berada diatas selama-lamanya tanpa sebarang tindakan...kita boleh duduk diatas selama-lamanya? ya...tidak mustahil, bagi aku...semuanya mungkin, selagi diizinkan Allah!

kita apabila kita berada diatas, kita selalu  berasa selesa, hingga terlupa apa yang telah kita lakukan utk kita sampai diatas ini..kita adalah manusia...ya..insan...yang boleh disamakan dengan alpa, lupa....kita makhluk yang serba lupa..mungkin...atas dasar fitrah inilah...Allah menyuruh hambanya yakni manusia supaya sentiasa ingat kepadanya, difardhukannya solat ..supaya kita sentiasa 'keep in touch' dengan Nya dan juga dengan reality!!(reality check).

kebelakangan ini.memang aku menjadi semakin lupa.hanyut dengan perkara picisan dan remeh temeh..anda boleh lihat dengan post2 di blog saya yg x seberapa ini.mmg penuh kealpaan.alpa kerja dan tanggungjawab sebagai seorang student.alpa kerja dan tanggungjawab sebagai seorang hambaNya.

walau apapun yang telah berlaku, aku rasa , aku masih berani untuk gagal, tapi berani aku kebelakangan ini tidak cukup usaha disertakan.tidak seperti dulu2..
apeponk....bak kata org putih...the damage is done,dan diharapkan, bila aku berada diatas kembali, aku akan terasa lak sakitnya berada dibawah,supaya aku terus kekal usaha utk diatas,bukan takut gagal, tp taknak melepaskan keindahan diatas,,,hahaha...

p/s: huh, kadang2 aku impikan hidupku sebagai seorang ulat buku, walau hanya dengan buku, aku sudah boleh puas,biar org kata psychopath pun takpa...asal study pandai...heheh...tapi x mungkin itu berlaku pada aku...x mungkin kot?hehehe

Jumaat, 29 April 2011

Kenapa Fixrezzi Sokong Liverpool FC...

Asalamualaikum...hye...harap semua pembaca dalam keadaan sihat hendaknya


ok ..dikala bosan2 cuti...tiba-tiba saya ada persoalan terlintas...kenapa saya sokong LIVERPOOL FC? kenapa tidak Chelsea? ataupun arsenal....tapi langsung tidak terlintas yg persoalan kenapa saya x sokong Manchaster United, sebab persoalan tersebut mmg langsung tidak ada relevannya dengan hidup saya..( nak cakap sampai mampus ponk x minat MU!)



ok..kembali kepada tajuk.kenapa saya sokong LIVERPOOL..


1.sebab kelab ini ada sejarah yang menarik. saya sokong kelab ini bukan setakat ikut pengaruh rakan atau ikut sedap je..
kelab liverpool ni kaya dengan sejarah.diasaskan pada 1892, kelab ini berpisah dari kelab asalnya EVERTON FC...atas perselisihan paham towkey Anfield,Houlding dengan pengurus kelab...geng2 everton nih cakap yg Houlding nie ader agenda politik , pastuh tak puas ati sebab jual drinks kt stadium(diorang nih methodist kuat nih) camtuh.so...pisah...pada june 19892, terdaftarlah kelab LIVERPOOL FC and Atheletic Ground Ltd...(name kompeni LIVERPOOL asal) aka LIVERPOOL.



Apa yang menarik nye sebab..liverpool nih macam kene aniaya dengan puak2 asal everton nih...tp diorang BANGUN SEMULA AND STRUGGLE  wat kelab baru dan BERJAYA LAK TUH..berbanding Everton sampai skang..!!!

2 kelab ini ada prinsip yg sgt besh...apa lagi dengan motto You'll Never Walk Alone!!
When you walk through a storm
Hold your head up high
And don't be afraid of the dark
At the end of the storm
There's a golden sky
And the sweet silver song of a lark

Walk on through the wind
Walk on through the rain
Tho' your dreams be tossed and blown
Walk on, walk on
With hope in your heart
And you'll never walk alone
You'll never walk alone


lagu ni kalo relate balik ngan history club nih...mmg Cun! seyes...masuk abeh...lepas tuh...kalo tgh2 down kan...kt anfield sah2 nyanyi lagu nih(walaupun x pernah samapai Anfield!)...mmg terasa up la kalo dgr lagu nih..!!

3 lagik satu...sebab nih....
 gambar atas nih je da ada dua sebab aku sokong liverpool..act dulu aku fan Chelsea, time n00b ...time tuh sebab ada Zola...ingat Zola? ha....player italy yg kecik tp mantap tuh...aku ske gle tgk die main...tp....setibanya zaman mamat kt atas tuh ...yg pegang piala tuh!! ha...Gerard!! terus aku tangkap syok nak tengok liverpool...sebab die lagik lagik lagik lagik x1juta besh dari Zola!!! hahaah....die mmg captain bola yg aku respect la!! lepas tuh satu lagi sebab ...tengok piala yg dia junjung tuh..pastuh tegok gambar di bawah...

 HAHAHAAHAH.... SEBAB TUH AKU SOKONG LIVERPOOL!!! JGN MARAH EK FAN BIG 4 LAIN!!

p/s : walaupun Liverpool skang mcm down ape sumer...tapi prinsip aku..."Ape gune sokong time kuat je...time kuat ngaku fan, time kalah?" haaa.......time kalah la kita nih nak bukti kita fan ke x! haha...so...sebelum ader aper2  sora sumbang nak attack blog aku...aku bagi siap2 ayat kt atas tuh ek!

okie ,,,adios.!!sebarang komen boley ditinggalkan disini ataupun di twit2 saya -->@fixrezzi, atau di page gengblogger(search fixrezzi)..ok....asalamualaikum!!!

Ahad, 24 April 2011

Antara Token Arcade dan Duit yg Tidak Ternilai..apa hubung kaitnye???

Duit..duit...duit...
 Jika hari ini org sibuk membicarakan perihal harga barang naek...gaji x cukup,.dinar emas...atau yg terbaru pasal duit dilaburkan utk emel 1malaysia...saya...bkn mahu memperihalkan tentang itu pada hari ini.walaupun pada hemat saya,,,rancangan PM utk emel itu adalah BAGUS dan HEBAT(bukan sarcastic ok....serius)....tp kenapa kos nya terlalu tinggi? kalo ianya terlalu tinggi...kenapa perlu direvealkan kepada rakyat jumlahnya., aahhh....bukan itu yang saya mahu ceritakan pada  kali ini..

 apa yg saya ingin ceritakan adalah perihat matawang lama....pernah dengar wang kupang? atau duit pisang?haa....cerita ini berkisar sekitar skop tersebut.Saya di IIUM melakukan biznez kecil-kecilan, saya berniaga dalam bidang perkhidmatan...ha...jangan pessimis...saya menyediakan perkhidmatan percetakan secara kecil-kecilan...lebih dikenali ngan nama MOCK PrinTing...haha...

jadi bila wat printing nih..banyak la syiling kan...org bayar pakai syiling...so...bila abeh sem lepas....saya pun pergi la kira semua keuntungan saya (dalam bentuk syiling tu)...tengah2 kira....sekalu tgk...


"aik??? asal ader org tipu aku byr pakai token arcade nih??????!?!?!"

pastuh tengok balik....nih bukan token nih....baca sket......tengok ader tulih...king george VI..la...nih duit asing nih...mana laku nih...nak buang da nih syiling tuh...pastuh saya belek2 lagik skalik....tengok2...


duit syiling Malaya-1939 aka syiling KGVI 1939

 peh....tahun 1939 tuh beb...duit MALAYA NIh...btw fyi.gambar atas tuh adalah duit sebenar yg telah discan menggunakan printer saya...so....jgn tuduh saya wat cerita ye...hahaha...pehh....so...setelah wat2 research yg agak lama....baru la saya tahu duit ape tuh..
tuh duit yg digunakan di tanah melayu pada suatu ketika dulu...gambor raja tuh adalah King George VI, king and emperor of INDIA....british India ye....kalo x tau...tnye En. Google..hehehe...dan harga syiling ni kalo skang boleyh mencapai
150% dari nilai die pada hari ini...pehhh....(pak cik kayoo!!!)

sp...saya ingin berkongsi cerita ini pada anda semua...dengan pengajaran cerita ini....ALWAYS EXPECT THE UNEXPECTED...AND THINK B4 ACT...dan juga....setinggi2 penghargaan kepada sesiapa yg terbayar syiling tuh kat saya...(JANGAN NAK GATAL2 DECLARE YG SYILING TUH  KORANG PUNYA) HAHAHA....TERIMA KASIH....!!!


p\s: kalo nak tau ke nak deal pasal syiling nih....leh twit saya @fixrezzi....tq... 




Rabu, 20 April 2011

Review & Download Link :Gemilang

 Asalamualaikum.
lama x menulis... kali ni FIXREZZI  nak perkenalkan slot baru kt fixrezzi.blogspot..iaitu review n download link...fixrezzi nak wat review sket pasal drama bersiri melayu kegemaran fixrezzi pada thn 2011 iaitu cerita GEMILANG!!!

GEMILANG? cerita apa tuh? best sgt ker? kenapa fixrezzi follow cite nieh?hahaha..mesti tu yg dipersoalkan oleh anda semua kan? kan?
gemilang nih cerita dia pasal sorang mamat nama Saifulah( hero die lah nie-shaz jazle yg lakonkan watak nie).saifulah  aka lah nie, die adalah seorang budak kampung yg pandai, hebat dan berwawasan.cerita nih berkisarkan kisah idup lah ....dari kecik sampai x kecik da...cerita die berusaha utk belajar...jd anak yatim piatu, dan terpisah ngan adik beradik die..Gemilang tuh nama sekolah swasta yg die bukak balik kt kampung die lepas die dah berjaya,..lah bersama-sama Umar(kamal adli), Asma'( Tiz Zaqyah-pewwwwiiitt!!!)rohana( tasha) yg mengusahakan sekolah tuh yg membantu dak2 kampung yg berpotensi tp cicir kt kampung tuh smpai berjaya...tuh la citer die...best2...

Kenapa ek saya ske tgk cite nih?jawapannye.....hehehe


1st....nie sebab first die....sebab.... Tiz Zaqyah!!! hehehehe....fyi...aku bukan perv ek...just ske tgk die blakon...
 next
sebab mamat nie yg arah....kenal x sape mamat kat atas tuh? nih la kabir bhatia...pengarah citer melayu bersiri yg meletop2 2010 ...Nur Kasih tuh....yg juga bakal dijadikan wayang tuh...waahh....

kepada sesiapa yg nak kumpul cite nie...nieh ade link2 dari http://kepalabergetar.blogspot.com/2011/01/gemilang-tv3-drama-terbaru-isnin-ini.html



ep13-http://hotfile.com/dl/114926101/a72acd4/Gemilang_-_Episod_13_%28Akhir%29.flv.html

Rabu, 6 April 2011

mode exam: antara kenyataan dan impian

minggu nie minggu exam..
memang kelam kabut......buat ape pon x kene....study sampai lebam je taw...
lebam abih bijik mata....

tp isu yg saya ingin ketengahkan...antara kenyataan dan impian...

isu yg menghentam idup saya adlah...

kalo ko mmg rajin.....ko mmg x der masalah dlam exam..
tp?


ya....saya malas nak study....saya x tahu kenapa....byk mender2 lagho yg menarik perhatian...
sem nie....dua paper mmg rasa abeh arapan....x tau la....

tp kepada semua....ingat kata-kata pepapath nih...
" ukur baju di badan sendiri"

Jumaat, 25 Mac 2011

25 mac:Hubungkait Antara Polis dan Fixrezzi

Asalamualaikum wbt.
Hari ini 25 mac ,tahukah anda apa yg disambut oleh segolongan 'Hero Malaya' pada tarikh ini saban tahun?

bagi sesiapa yg mungkin tidak tahu, tarikh ini adalah sambutan Hari Polis DiRaja Malaysia.Tahun ini adalah sambutannya yg ke 204.
ya...hari ini adalah hari polis....ya...polis yg sentiasa mempetaruhkan nyawa demi menjaga keamanan rakyat malaysia...hero malaya sebenar!!hari ini adalah hari sambutan polis yg jasanya mungkin selalu dilupa...bila sebut polis...rata-rata ada yg mencarut.ada mengarut.ada mengeluh.ada mengeji.ada mengata...walau mereka pertaruh nyawa..walau mereka berniat murni..tolonglah rakyat malaysia...tolong hargai jasa mereka...jika pada hari ni anda terserempak dengan polis...tolong senyum dan ucap.
    "Selamat HAri Polis,tok!!"
memang x dinafikan ada segelintir polis bertindak luar kawalan, mabuk pangkat dan kuasa...yg akhirnya korup...tp diingatkan...HANYA SEGELINTIR!!!jangan kerana nila setitik habis susu sebelanga ya?
Dengan Rasa Penuh SYUKUR dan HORMAT, Saya FIXREZZI...megucapkan
"SELAMAT HARI POLIS" kepada semua POLIS seantero MALAYA>>dan ucapan ISTIMEWA ditujukan kepada

   DEPUTI SUPERTENDENT POLIS (BERSARA) BASARUDIN BIN MAT WAJIB AMN,KPP,PPT

DENGAN UCAPAN...."SELAMAT HARI POLIS, AYAH!!!"

TAPI....
Tahukah anda apa lagi yg disambut pada tarikh ini oleh segolongan yg lain?PADA HARI INI...
pada 22 thn dahulu...telah berlaku satu kejadian...dimana...seorang bayi comel telah lahir di hospital besar ipoh..pada jam lebeh kurang 11.15 pagi..bayi ini lahir dengan tidak cukup bulan...dan ibu bayi ini terpaksa melakukan operation utk melahirkannya...dengan pembedahan,ibu tersebut terpaksa melaluinya tanpa suami tercinta...kerana perlu bertugas ketika Sambutan HARI POLIS yg ke-182.ini sebenarnya terjadi kerana pada ketika itu, teknologi telefon bimbit tiada...dan maklumat yg disampaikan ke balai polis tidak kesampaian ke tangan si suami..

ya...pada hari ini lahir seorang hamba ALLAH bernama  FIKRI REZZI BIN BASARUDIN,YG PADA HARI INI TELAH GENAP BERUSIA 22 THN.kini lebih dikenali di alam cyber sebagai FIXREZZI...sebagai nama pena..
hahahah...mesti ader org ckp...."dramatik la fixrezzi ni nak ckp arinie besday die!"hahaha
tp itu realitinya...hari ini besday saya...

dan dengan ini, saya mengucapkan setinggi2 rasa SYUKUR ke hadrat Illahi kerana diberi peluang ISLAM DAN IMAN dan diberi lagi NYAWA dikandung badan ini...saya juga ingin pengucapkan terima kasih kepada ahli keluarga....
saya juga nak ucap terima kasih kepada PARA PEMBACA blog saya yg x seberapa...dan juga RAKAN2 yg wish besday saya arinie....

SYUKRAN,ARIGATO,SIE SIE,KAMSAMIDA,TERIMA KASIH!!
dan dengan itu...itulah kaitan polis dan fixrezzi....pada 25 mac saban tahun....kerana kedua2 belah pihak menyambut ulang tahun....wee~~~!

Ahad, 20 Mac 2011

Icon Islam: Laksamana Haji Muhammad Cheng Ho

Asalamualaikum~~.
Kali ini saya memperkenalkan siri baru dalam blog saya, iaitu siri Icon Islam. Fokus saya pada kali ini adalah Laksamana Haji Muhammad Cheng Ho, atau lebih dikenali dengan Laksamana Cheng Ho,Zheng He, Sam Poh.

Haji Muhamad Cheng Ho? mesti ada tertanya2...sesuka hati je kan fixrezzi ni kate die nie haji Muhammad lak kan? hehehe....jgn terkejut...pada sesiapa yg mungkin x tahu lagi...beliau adalah seorang muslim!!!dan telah menunaikan Haji...ok2...mari saya ceritakan serba sedikit tentang biodata dan cerita mengenai tokoh Islam ini..


Nama sebenar...mengikut kajian pakar2 sejarah...adalah Ma Sam Po..perkataan Ma ni mengikut sumber adalah pengganti Muhammad dlm bahasa Cina.(ada juga kata Mansor).beliau adalah cina dari etnic monggol-arab.(ade gak kata uzbek-turks).Mengikut salasilah keluarga, beliau adalah keturunan ke 35 dalam keluarga Nabi SAW.
Mula bekerja di istana

Selasa, 15 Mac 2011

walau hanya sebagai sebab

Jika betul dirinya utk ku;
walau bukan jodohku;
ku tetap terima;
kerana dia, membuatkanku lebih mengingati Mu;
lebih mematuhi Mu;
walau dirinya hanya sebab-musabab;
utk aku kembali;
dan jgn membuatku;
pabila dirinya bukan untukku;
membuatkan ku alpa,lupa, dan menyalahkan Kau;
sesungguhnya Engkau yang Maha Bijaksana;
Maha Mengetahui dan Maha Berkuasa.












fixrezzi-March 15 2011

Khamis, 10 Mac 2011

EDISI TUNAI JANJI: PERIHAL GADIS IDAMAN

asalamualaikum!! =)
Saya kembali menulis...nampaknye ada demand utk saya menunaikan janji saya kepada para pembaca blog saya..janji tetap janji walau sepicisan mana pon janji itu.







ok.
seperti yang telah dijanjikan...saya disini akan mencoret ciri-ciri gadis idaman saya .
bagi sesiapa yang mengenali diri saya ini, anda boleh mencuba teka siapa gadis yg saya maksudkan ..(terutamanya kepada ahli2 STUFF yg join program di bagan lalang..!)


ok,here it goes...

1.seorang perempuan..(i'm straight ok!! =) )

Isnin, 28 Februari 2011

DIARI FACILITATOR: Bagan lalang..program terbaik yang saya join!!

baru sahaja habis progam motivasi muhasabah diri di bgn lalang.program ini adalah anjuran kelab STUFF..ape itu stuff?stuff adalah STUDENT FACILITATING FRONT IIUM.

rasa bersyukur sgt dpat join program ni.ini kali kedua saya dapat join program skolah.(walaupun kedua2 prog adalah dipilih atas peluang mengganti org)

program ini betul2 mencabar saya.yang pertama, mencabar diri saya utk menjadi facilitator yg lebih baik.yang kedua,mencabar mental dan emosi saya.

saya ringkaskan apa yang saya dapat belajar dari program ini

Isnin, 21 Februari 2011

Setelah bertahun2...OMG!!! BUFFERED la!!!

Yea!!Setelah bertahun2 mencuba..akkirnya!!: fixrezzi.blogspot berjaya memperoleh Nuffnang "Buffered Earning"!!.
Ape tu "Buffered Earning"??
Kalo korang nak tahu,istilah ni adalah merujuk kepada Metered Cost per Impression (mCPM) yang termaktub(?) dalam polisi Nuffnang!!
Dengan adanye mCPM ni,blog korang akan masyuk berdasarkan "traffic" anda..

Macam mana nak dapat nih ek???
Memang banyak blog-blog yg ditulis oleh ramai blogger2berjaya ada memberi tips2 macam mana nak dapat mender nih..tapi tips aku sikit je utk korang..tp

Rabu, 16 Februari 2011

Versi Penglipurlara:"Bukan Kerja Saya"-sebuah sindiran sosial

Alkisah, di sebuah kerajaan di utara semenanjung,hiduplah seorang Orang Kaya bersama keluarganya. Keluarga itu mempunyai seorang Khadam yang setia dan bagus dengan kerjanya.Kerja khadam mudah.Pada mula-mula Orang Kaya mengambil Khadam sebagai hambanya,dia diberikan hanya 5 kerja.
  1. Mencuci rumah/Mengemas
  2. Mencuci halaman rumah
  3. Menjaga ternakan
  4. Pergi ke Kota untuk memberi derma kepada fakir miskin
  5. Menjaga rumah pada waktu malam
Si khadam begitu tekun melakukan kerja yang diamanahkan..Tapi..pada satu petang..
Dikatakan di depan rumah orang kaya itu adalah tasik..tasik yang indah dan cantik. Pada petang itu, anak Orang Kaya itu bermain-main di tepi tasik itu. Dengan kuasa Allah dan dengan izinNya,terjatuhlah anak itu ke dalam tasik itu,ditakdirkan pula si Khadam itu kebetulan berada disekitar tasik itu.Si khadam nampak anak itu seperti kelemasan.tp kata si Khadam;

"Eh, macam lepas saja anak itu,apa yang aku kene buat, kene bantukah?"terdetik di hati Khadam.
"Tapi, orang kaya hanya memberikan aku 5 tugasan itu sahaja...Ahh!!!Bukan kerja aku..nanti x pasal-pasal pula aku dihukum..tidak-tidak.."bisik hatinya pula.
Pada malam harinya, Orang Kaya pulang ke rumah sebaliknya beliau dari menguruskan perniagaannya.Puas Orang Kaya mencari anaknya..dari bilik ke bilik,dari anjung hingga ke dapur..tidak ditemui.Lalu beliau memanggil Khadam yang sedang menjaga rumah di anjung;
"Ada kamu nampak anak aku?"tanya orang kaya.
"Ada Tuan, petang tadi nampak dia seperti kelemasan di tasik depan tuu..."selamba jawab khadam..
"Lemas,mana dia?mana dia? dia okay tak?"cemas Orang Kaya,
"Mula-mula dia nampak macam terkapai-kapai,lepas tu terus tenggelam..ada kat tasik la tuu.."jawab khadam.
"Kenapa kamu tak tolong dia?"
"Bukan kerja Saya Tuan!!Saya tidak hendak memandai-mandai,tuan jugak pesan supaya jalankan kerja yang tuan bagi tu je...."selamba dari Khadam..
"Apa?"

 Begitu lah cerita si Khadam dan Orang Kaya.Cerita itu bukan untuk menunjukkan kelurusan dan betapa naifnya Khadam tu.tapi adalah sebagai sindiran dan analogi kepada semua umat Islam di negara kita.
Kita memang diwajibkan oleh Islam untuk menjalankan 5 rukun Islam..tetapi perkara-perkara yang lain juga kita perlu lakukan.Watak anak yang lemas itu dianalogikan sebagai saudara Islam kita yang terkapai-kapai hanyut dan lemas dalam urusan duniawi.Kita sebagai seorang Muslim seharusnya menolong mereka,dan bukan sewenang-wenangnya mengatakan "AHh,itu bukan kewajipan aku!!"
Kita seharusnya menjalankan Amar Makruf Nahi Mungkar dalam kehidupan,supaya kita boleh hidup dalam masyarakat yang direhdai Allah.
Apa yang kita rasa perkara itu perlu kita lakukan,atas nama Islam,atas aqidah Islam,kita perlu lakukan.
Jadi, marilah kita bersama-sama mengamalkan Amar Makruf Nahi Mungkar dalam kehidupan kita.
InsyaAllah..

p/s: terima kasih kepada bro. Thet Mung Oo atas cerita diatas.

Isnin, 14 Februari 2011

Ku Tawan Kota Kinabalu

travelog:

hari pertama:

2/2/11

Dengan menaiki perkhidmatan bus ekspress YOYO aku dan keluarga ke LCCT

  • Berlepas dari LCCT dalam pukul 1630..dah x ingat lak
  •  
  • Tiba di Terminal 2 KKIA dalam jam 1900

Rabu, 2 Februari 2011

saya sedang berada di lcct

post ini adalah teaser utk peminat blog ini(aderker???)
saya sekarang berada di LCCT,menuju ke KK...bukan KUala Kangsar ye...tp Kota Kinabalu utk bercuti bersama keluarga...dua tiga hari nnt saya post pula pasal trip saya ye...doa kan  kesalamatan saya...adios...

Selasa, 1 Februari 2011

bosan naik lift?nak tips x?

 ANDA MESTI SELALU NAIK LIF KAN,MESTI ANDA PERNAH BOSAN NAIK LIF...LAGIK2 KALO NAK NAIK SAMPAI BERBELAS2 TINGKAT...BETUL X>?DI SINI SAYA ADA BEBERAPA TIPS UTK HILANGKAN KEBOHSANAN ANDA..
11 tips agar tidak bosan semasa di dalam lif:

1. Ketika anda hanya berdua dengan orang tak dikenali, cuit bahunya! Kemudian anda pura-pura melihat ke tempat lain..

2. Buat muka menyeringai kesakitan sambil pegang kepala anda

Khamis, 27 Januari 2011

RUSUHAN EGYPT: adakah konspirasi?

riot sana sini.
bermula tunisia...skarang di egypt.

motif:gulingkan pemimpin yg berunsur diktator
m.o: riot satu negara
efek: huru hara negara,buat student asing terancam,ekonomi terjejas

tp..ape yang menarik tentang riot2 ni..apesal sumer nie jadi?mesti ada dalang yang mencetus.mmg dari satu

Isnin, 24 Januari 2011

menjaga rakan: bukan perkara yang mudah!!

kawan.rakan.sahabat.

perkara ini memang unik dari pandangan aku.lagi-lagi dari perihal bagaimana anda mendapatkanya dan bagaimana anda kehilangannya.

aku seorang yg mudah dari sudut berkawan.aku tidak pernah memilih kawan.kemana sahaja aku pergi,aku mesti berjaya mendapat ramai kawan.

tp baru-baru ini aku sedar

Ahad, 23 Januari 2011

NUFFNANG!! terbaik bersama blogger??!?!?!yea!!!

Reactivate


BLOG INI telah direactivekan semula...saya dengan ini ingin berkongsi maklumat tentang anda
berkenaan nuffnang. 
bagi yang x tahu pasal nuffnang...sile google ye...tp apa yang saya nak kongsi disini adalah...saya adamembuat blog di wordpress(http://fixrezzi.wordpress.com)tp...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...